Το Κέντρο διοικείται από κοινού από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Beijing Language and Culture University. Οι ακαδημαϊκές και ερευνητικές δραστηριότητες και ο οικονομικός σχεδιασμός του Κέντρου καθοδηγούνται από μια μεικτή επιτροπή έξι μελών η οποία περιλαμβάνει τους δύο διευθυντές του Κέντρου και κορυφαίους μελετητές επιστημονικών κλάδων που σχετίζονται με την αποστολή του Κέντρου. Η Επιτροπή καταρτίζει σχέδιο δράσης και προϋπολογισμό, προσδιορίζει την επιχειρησιακή δομή, ρυθμίζει ζητήματα κινητικότητας του προσωπικού και των ερευνητών και επιβλέπει την καθημερινή διαχείριση, την ετήσια αξιολόγηση, την αξιολόγηση ολοκλήρωσης των έργων (projects) και κάθε συναφή δράση του Κέντρου.
Διοικούσα Επιτροπή
Σταύρος Κάτσιος
Διευθυντής
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
Κάτοχος της Έδρας UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ι.Π.
Ο Σταύρος ΚΑΤΣΙΟΣ είναι καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Διεθνούς Οικονομικού Εγκλήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (IU) και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου (2024), Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γλωσσολογικών Σπουδών, Μετάφρασης και Διερμηνείας / Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών και Καινοτομίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab), Κάτοχος της Έδρας της UNESCO για Απειλές στην Πολιτιστική Κληρονομιά και Δραστηριότητες που σχετίζονται με την Πολιτιστική Κληρονομιά (2021) και ιδρυματικός εκπρόσωπος στο International University Network Scholars at Risk-SAR (2020). Διετέλεσε (2011–2015) εκλεγμένος Αντιπρύτανης Οικονομικής Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης Ιονίου Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μετανάστευσης (ΕΜΝ). και ως εκπρόσωπος της Διάσκεψης Πρυτάνεων για τη διαμόρφωση του Πλαισίου Προσόντων του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος (ΕΠΠ). Είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (1990), και του Δικηγορικού Συλλόγου Γερμανίας (1996). Η έρευνά του επικεντρώνεται στο Διεθνές Οικονομικό Έγκλημα (διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και τις απειλές για την πολιτιστική κληρονομιά και συναφείς δραστηριότητες.
Έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Albertus Magnus της Κολωνίας, Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Washington DC, ΗΠΑ (υποτροφία για παρακολούθηση μαθημάτων Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι πτυχιούχος Νομικής του ΑΠΘ (1987) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Europa-Institut του Πανεπιστημίου του Saarland, Γερμανία (1991) και Διδάκτωρ στο Εμπορικό και Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ( 1997).
Έλενα Αβραμίδου
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
Η Έλενα Αβραμίδου σπούδασε Νομική και Φιλοσοφία. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Παναγιώτη & Έφης Μιχελή και έλαβε το διδακτορικό της με άριστα από το ΑΠΘ. Είναι η πρώτη που εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην κινεζική φιλοσοφία σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Δίδαξε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Peking University και στο Nankai University και υπηρέτησε ως Μορφωτική Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα.
Είναι εκτελεστική Διευθύντρια/συντονίστρια στο Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Έδρας UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, Guest Professor στο World Arthistory Institute, Shanghai International Studies University, Consultant Specialist στο World Sinology Center, Beijing Language and Culture University, και ερευνητική συνεργάτις στο Centro de Estudios Latinoamericanos sobre China στο Universidad Andrés Bello, Σαντιάγο, Χιλή. Επιπλέον, είναι: Μέλος της Ομάδας Εργασίας Συντονισμού Έργου του Μνημονίου για τη Μετάφραση και Έκδοση Έργων του Λόγου της Κλασικής και Σύγχρονης Βιβλιοπαραγωγής της Κίνας και της Ελλάδας, ΥΠΠΟ (2018-σήμερα). Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Confucian Association. Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και αντιπρόεδρος του σωματείου Φίλοι Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην κινεζική και ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στη συγκριτική προσέγγιση των Κομφούκιου-Σωκράτη και Πλάτωνα, στις ελληνοκινεζικές επαφές και ανταλλαγές από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και στην κινεζική κοινωνία και τον κινεζικό πολιτισμό. Άρθρα της και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά, κινεζικά, αγγλικά και ισπανικά. Έχει επιμεληθεί και συν-επιμεληθεί συλλογικούς τόμους που έχουν εκδοθεί στην Κίνα, Ελλάδα και Χιλή, ενώ το βιβλίο της Κομφούκιος-Πλάτων Σοφός-βασιλιάς και φιλόσοφος-βασιλιάς μεταφράζεται στα κινεζικά από τον εκδοτικό οίκο The Commercial Press.
Αλέξης Παπαδόπουλος
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Έδρας UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ι.Π.
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο DePaul, Σικάγο, ΗΠΑ.Γεωγραφία, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, Grace School of Applied Diplomacy, Ισλαμικός Κόσμος Σπουδών.Ανώτερος Ερευνητής στο GEOLab και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Έδρας της UNESCO για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τις Συναφείς με την Πολιτιστική Κληρονομιά Δραστηριότητες, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει μια σημαντική μονογραφία σχετικά με τις αστικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην αναδιάρθρωση του κέντρου των Βρυξελλών, μια συλλογή άρθρων για τις αστικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης της αγοράς και της πολιτικής απελευθέρωσης στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έργα για την αστική δυναμική των LGBT του Σικάγου κοινότητες, και πιο πρόσφατα έναν επεξεργασμένο τόμο (με την Asli Duru) με τίτλο Landscapes of Music in Istanbul: A Cultural Politics of Place and Exclusion (Transcript Verlag, 2017). Η γεωπολιτική του έρευνα εμπλέκει το «αστικό» σε έργα σχετικά με τους σχηματισμούς κράτους και ταυτότητας και τη διεθνή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη. Οι συνεχιζόμενες εργασίες περιλαμβάνουν το Hellenic Statecraft: Territory, Identity, and Geopolitics (Routledge) και τη συνεπιμελημένη ανθολογία Spatial Futures: Difference and the (Post-)Anthropocene (Palgrave), που κυκλοφόρησε το 2020. Έμπειρος πανεπιστημιακός διαχειριστής, ο Παπαδόπουλος κατείχε τις θέσεις του Προέδρου του Τμήματος και του Διευθυντή Προγράμματος, εκτός από την Προεδρία της Γερουσίας στο Κολέγιο Φιλελεύθερων Τεχνών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου DePaul.
XU Baofeng
O Xu Baofeng, με διδακτορικό στη Λογοτεχνία, είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου όπου είναι Κοσμήτορας της Ακαδημίας "Belt and Road", Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας, Κοσμήτορας του Κολλεγίου Σινολογίας και Κινεζικών Σπουδών. Είναι διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Σινολόγων, Επικεφαλής του κρατικού Ασιατικού Προγράμματος για Μετάφραση Κλασικών Έργων, Επικεφαλής του Έργου για την Υποστήριξη της Μετάφρασης και των Σπουδών του Κινεζικού Πολιτισμού υπό το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Λ.Δ. της Κίνας, Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας για το Έργο του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικών Επιστημών της Λ.Δ. Κίνας «Oral History of World Sinology», Εμπειρογνώμονας στο Πρόγραμμα Αριστείας νέων Επιστημόνων του Πεκίνου "Research on the Discourse System of Sinology along the Belt and Road", στο "International Communication Capacity Building Studio for Sinology and Chinese Studies", ενώ του έχει απονεμηθεί η "διάκριση των θεωρητικών σπουδών" από το Σύστημα Φιλοσοφικής και Πολιτιστικής Επικοινωνίας του Πεκίνου. Υπηρετεί ως διευθυντής της Ένωσης Μεταφραστών του Πεκίνου, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κίνας-Καναδά και Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Asian Culture». Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Κρατικού Τμήματος δημοσιεύσεων είναι επίσης: Επικεφαλής του Εθνικού Έργου για την Ανάπτυξη Ικανοτήτων Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Σπουδών για τη Διεθνή Επικοινωνία «Chinese Culture Translation and Studies Support», επικεφαλής του Βασικού Έργου του National Silk Road Book Project "Talent Development Plan for Localized Translators", επικεφαλής του Βασικού Έργου του "International Silk Road Book Project: The Best Books on China Written by Foreigners", καθώς και Επικεφαλής της ομάδας Μεταφραστικού Έργου του Μνημειώδους Εκδοτικού Έργου επικαιροποίησης της "Κινεζικής Εγκυκλοπαίδειας Πολιτισμού". Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη διδασκαλία, τη μετάφραση και την έρευνα στις σπουδές σινολογίας σε ιδρύματα του εξωτερικού, με τον κινεζικό πολιτισμό, την ποίηση και την κομφουκιανή ηθική και φιλοσοφία. Έχει προσφέρει μαθήματα όπως «Εισαγωγή στη Λογοτεχνία», "Κινεζικός Πολιτισμός", "Εισαγωγή στη Σινολογία", "Σοφία των Κινέζων Κλασικών", "Λογοτεχνική μετάφραση", "Μελέτες Κινεζικής Λογοτεχνίας στη Βόρεια Αμερική" και "Κινεζική κουλτούρα και ποίηση" για κινέζους και αλλοδαπούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έχει εκδώσει δύο ακαδημαϊκές μονογραφίες, επιμελήθηκε δύο τόμους δημοσίευσης αρχαίων κειμένων, επιμελητής τεσσάρων σχολικών εγχειριδίων και έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά όπως το «Literary Review».
ZHANG Xiping
-
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
Ο ZHANG Xiping είναι επί του παρόντος καθηγητής και διδακτορικός επόπτης στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου (BFSU) στην Κίνα. Υπηρετεί ως Διευθυντής του Συνεργατικού Κέντρου Καινοτομίας για τον Κινέζικο Πολιτισμό Going Global και είναι επικεφαλής εμπειρογνώμονας εκεί. Είναι επίσης ο κοσμήτορας του Ανώτερου Ινστιτούτου Συγκριτικού Πολιτισμού και Ανθρωπιστικής Ανταλλαγής, ο Επίτιμος Κοσμήτορας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κινεζικών Σπουδών (επίσημα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Υπερπόντιας Σινολογίας) στο BFSU και ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού International Σινολογία. Επιπλέον, είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου (BLCU), Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κομφουκιανών, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σπουδών για την Κινεζική Γλώσσα Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Διεθνούς Ερευνητικής Εταιρείας Κινεζικού Πολιτισμού. Είναι επίσης διευθυντής τόσο της Εταιρείας για τη Μελέτη των Κινεζικών Θρησκειών (SSCR) όσο και της Κινεζικής Εταιρείας Συγκριτικής Λογοτεχνίας και αναγνωρίζεται ως εμπειρογνώμονας με εξαιρετικές συνεισφορές στο Κρατικό Συμβούλιο, απολαμβάνοντας ειδικό κρατικό επίδομα. Οι κύριοι ερευνητικοί του τομείς περιλαμβάνουν τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, την ιστορία των σινο-δυτικών πολιτιστικών ανταλλαγών από το 1500 έως το 1800, την ιστορία της Δυτικής Σινολογίας και την ιστορία του Κινεζικού Χριστιανισμού. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με την έρευνα σχετικά με την ιστορία των σινο-δυτικών πολιτιστικών ανταλλαγών, την πρώιμη Δυτική Σινολογία και τη διάδοση του κινεζικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Έχει αναλάβει μεγάλα έργα όπως το National Social Science Fund of China's "Collation and Study of Ming Dynasty Catholic Literature Hold in the Vatican Library" και το Υπουργείο Παιδείας "The Spread and Influence of Ancient Chinese Cultural Classics Abroad in the 20th Century". " Ο καθηγητής ZHANG έχει δημοσιεύσει 15 ακαδημαϊκές μονογραφίες και περισσότερες από 300 εργασίες.
HUANG Zhuoyue
-
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής
Ο καθηγητής HUANG Zhuoyue είναι διακεκριμένος ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου (BLCU), όπου υπηρετεί ως καθηγητής, διδακτορικός επόπτης και ακαδημαϊκός ηγέτης. Είναι διευθυντής του Κολλεγίου Σινολογίας και Κινεζικών Σπουδών του BLCU και κατέχει τη θέση του αρχισυντάκτη τόσο για το περιοδικό Chinese Culture και στην Σινολογία της Ανατολικής Ασίας. Επιπλέον, είναι ο οικοδεσπότης του Διεθνούς Φόρουμ Πολιτιστικής Έρευνας BLCU και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Υποστήριξης Μετάφρασης & Υποστήριξης Σπουδών Κινεζικού Πολιτισμού. Οι κύριοι ερευνητικοί του τομείς περιλαμβάνουν τη διεθνή Σινολογία, τις διεθνείς πολιτιστικές σπουδές, την κινεζική πνευματική ιστορία, την ιστορία της γραφής και τη θεωρία της γραφής. Ο καθηγητής Huang έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στο πεδίο, δημοσιεύοντας πολυάριθμες ακαδημαϊκές εργασίες στα αγγλικά και συμμετέχοντας σε ακαδημαϊκές ανταλλαγές μέσω επισκέψεων σε περισσότερες από 30 χώρες. Τα επιστημονικά του έργα καλύπτουν μια σειρά θεμάτων, με αρκετές αξιόλογες ακαδημαϊκές μονογραφίες στο όνομά του, όπως: The Paradigm of Art Psychology, Cultural Choices in the Transitional Period, Έρευνα για την ποίηση και τις πεζογραφικές απόψεις από το Ming Yongle έως την Early Jiajing Period, Συλλογή δοκιμίων για την ιστορία της σκέψης και της κριτικής του Huang Zhuoyue, και Dimensions of Reconstructing Culture: The Three Major Topics of Cultural Studies.Συνέβαλε επίσης καθοριστικά στη συλλογή και την επιμέλεια πολλών σημαντικών έργων, όπως: Overseas Sinology and Chinese Literary Theory (σε τρεις τόμους), Κομφουκιανισμός και Μεταμοντέρνες Προοπτικές: Overseas and China, και Inside and Outside the Text: Research on Early Chinese Writing (Πρακτικά ενός Διεθνούς Ακαδημαϊκού Συμποσίου).